Arpegii la umbra Marianei


Așa își intitulează Vianu Mureșan, filosof și scriitor, un om de o cultură și o înțelepciune impresionabile, studiul dedicat cărții mele „a doua viață”. Nu știu ce-a făcut cartea aceasta să merite o asemenea „grijă”, dar îi mulțumesc cu inima „fratelui” Vianu pentru ea.

arpegii

„O astfel de carte nu este scrisă din ambiție literară, nu este menită să dovedească inteligența scriitoricească, arta narativă a autoarei, deci miza nu este estetică. Adică, nu este doar un nou produs literar, cu care autoarea ține să se facă prezentă pe piața literară românească, ci efectul literar al unei traume, iar această traumă conține germenii unei transformări definitive a propriei ființe, dar și datele unei datorii morale provocate de gravitatea, seriozitatea pe care o au doliul, pomenirea, cinstirea celor luați dintre noi de moarte. Și noi spunem, cu acea neputință patetică firească: „luați dintre noi atât de crud, atât de devreme”, după care înghețăm muți.” (Vianu Mureșan)

„Calitatea de document poetic ține tocmai de ceea ce simțirea, gândirea, imaginația proprii scriitoarei adaugă faptului brut al morții Marianei, iar valoarea lui este unică. Nimeni altcineva nu ar putea compune acest pasagiu poetic în locul ei, pentru că relația cu sora, în special după moartea acesteia, a căpătat acea unicitate pe care o vedem în carte drept „altă viață” a Marianei.” (Vianu Mureșan)

Studiul a apărut în revista de cultură „Alternanțe”, și îl găsiți la pagina 44. Însă mai sunt și alte lucruri interesante de citit, așa că enjoy:

REVISTA ALTERNANTE Nr. 2 (27 ) 2020

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s